Xavier Gimenez: “Europa necessita un nou model de gestió de la immigració”

Sant Julià de Vilatorta (Osona)

Xavier Gimenez i Vinyet és un jove osonenc de 29 anys llicenciat en Història per a la Universitat de Girona i amb un Màster en Desenvolupament i Cooperació Internacional per a la Universitat de Lleida. Ha viscut durant un any a l’Estat de Puebla, Mèxic, on ha col•laborat amb la ONG Asociación El Torito cooperant amb comunitats indígenes de la zona. El problema de la immigració li toca de molt a prop i es mostra molt crític amb tot el que està passant tant a nivell espanyol com europeu. Amb tot això, creu que es necessiten nous plantejaments entorn les migracions i entén els conflictes actuals com a un xacra de la nostra societat.

La immigració és un problema que es repeteix al llarg de la història?

En primer lloc jo no definiria la naturalesa de la immigració com a problema, sinó com a un fenomen realment complex que, més enllà de comportar conseqüències positives i negatives, tant al lloc d’origen com al lloc d’acollida, ha estat totalment necessari per assegurar la pervivència humana al llarg de la història. Dit això, la resposta és si. Es tracta d’un fenomen present en totes les èpoques històriques i en totes les parts del nostre planeta provocat per múltiples causes diferents. En el rerefons dels grans moviments migratoris però, sempre hi detectem l’afany de l’espècie humana per garantir el seu accés als recursos i superar les desigualtats existents entre els seus membres.

Hem de recordar els fets de Cueta i Melilla del dia 6 de febrer quan 15 immigrants van morir en intentar arribar en terres de jurisdicció espanyola. Amb tot això però, parlem de la immigració com a un problema a nivell espanyol o a nivell europeu?

Des del meu punt de vista és un problema global: hem de tenir en compte que les desigualtats entre països i consegüentment entre individus s’han multiplicant a un ritme meteòric durant aquestes últimes dècades i com comentava al principi, és lògic i sobretot legítim que les persones busquin superar-les mitjançant la mobilitat geogràfica. Estem parlant d’un problema sistèmic basat en una idea errònia del desenvolupament que es basa en l’explotació del més pobre. Aquest model lògicament genera migracions per part de persones que intenten superar aquestes desigualtats mitjançant la opció que els ofereix la mobilitat geogràfica, però els països desenvolupats, entre els quals contem Espanya, pretenen servir-se d’aquesta mobilitat com més els convé i és per això que s’han blindat amb un marc jurídic que accentua aquestes desigualtats catalogant a les persones de legals o d’il•legals segons els seus interessos. Avui dia podem traslladar diners a l’altre punta del món en només uns segons prement un simple botó i podem traslladar la producció a àrees del planeta on resulta molt més barata i aquesta, en gran mesura, és la base del nostre creixement econòmic, però les persones encara no es poden moure lliurement i són titllades d’il•legals quan convé. I tot això darrera un vel de liberalisme i democràcia que precisament el que pregona és que la llibertat de l’individu ha de ser garantida per damunt de qualsevol altra cosa, i que no ho oblidem, ha estat imposat a moltes àrees geogràfiques de la mateixa manera que ho han estat moltes dictadures. Per això, penso que es tracta d’un problema sistèmic que supera Espanya i Europa i que implica un model de funcionament mundial on el desenvolupament i el subdesenvolupament son dues cares de la mateixa moneda i les migracions en són una conseqüència.

Creu vostè que Espanya necessita una nova regulació en l’àmbit de la immigració?

Sí. Crec que les polítiques migratòries a nivell europeu han adoptat en aquests últims anys un caire purament neoliberal, sobretot a l’hora d’equiparar a l’immigrant a un instrument, a una eina de treball que cal gestionar en funció dels interessos del mercat, i aquest fet, col•lisiona amb els fonaments de l’estat de dret i fins i tot amb els drets humans. Aquestes polítiques acaben distingint entre ciutadans de primera i ciutadans de segona i bona prova en són les últimes reformes de la llei d’estrangeria espanyola. Des el meu punt de vista cal fomentar l’estudi de les causes i les característiques dels fenòmens migratoris contemporanis i obrir nous fronts de debat al respecte, però ja no només a nivell espanyol sinó a nivell europeu. És evident que Europa necessita un nou model de gestió de la immigració, i més països com Espanya que moltes vegades són conceptualitzats des de Brussel•les com a dics de contenció de la immigració il•legal.

En els últims temps hi ha hagut un augment de formacions polítiques i ideològiques d’extrema dreta a nivell europeu, com és el cas del partit de Marine LePen a França o Aurora Daurada a Grècia. Parlaríem de partits que utilitzen i generen un discurs polític entorn de la immigració?

Estem parlant d’organitzacions que s’aprofiten de la situació de crisi política, econòmica i social que viu Europa des de l’any 2007 i canalitzen la legítima frustració de la gent mitjançant discursos populistes basats en la demagògia i la identificació d’un culpable, en aquest cas, l’immigrant. Són partits les polítiques dels quals no resisteixen en cap cas una anàlisi profund a l’hora de plantejar alternatives però que juguen amb la frustració i les necessitats dels ciutadans. Més enllà d’això si que és cert que moltes vegades els seus discursos, tot i ser injustos i plantejar solucions expeditives irreals i molt simplistes, si que reflecteixen en moltes ocasions algunes de les carències més bàsiques del model neoliberal que ens ha engolit.

 

Irene Gimenez i Vinyet

 

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s