VENEN I ENS TREUEN FINS I TOT LA CULTURA

VENEN I ENS TREUEN FINS I TOT LA CULTURA

DAVID ÀVILA PÉREZ

Només hi ha una cosa pitjor que un rumor, algú disposat a creure-se’l. I lamentablement sempre hi ha algú disposat a creure qualsevol història dels sectors de població que menys simpaties ens causen, i curiosament sempre tendim a creure’ns les que són dolentes.
Alguns dels tòpics que es diuen dels immigrants: “Venen a casa nostra, no s’adapten i estem perdent la nostra identitat cultural”. Tal i com es diu en el “Manual d’antirumors i estereotips sobre diversitat cultural a Barcelona”, això no és cert, el poble català sempre ha sigut un poble integrador i adapta les cultures i elements d’altres pobles a la seva cultura. Els torrons, aquest postre nadalenc tan català té les seves arrels en el món àrab. O la Mona de Pasqua que regalem i mengem als nostres fillols, si estirem el fil trobarem que també prové de terres àrabs.
Les nostres cançons tampoc són única i purament catalanes, la rumba catalana, també coneguda com a “rumba flamenca”, tal i com diu el manual és hereva de la guaracha catalana. Un altre dels estils més nostrats, les havaneres, tenen el seu origen en la experiència dels mariners catalans quan van anar a Cuba a guanyar-se la vida i van plasmar les seves vivències en aquest estil musical.
Un altre dels exemples que poden tirar per terra la llegenda urbana que els immigrants només pensen en els seus costums i no s’adapten als nostres, és el de l’escriptora Najat El Hacmid, d’origen marroquí, va guanyar el 2008 el premi Ramon Llull de les lletres catalanes per “L’últim patriarca”.
Així doncs, qui s’ha adaptat a qui? Quina societat li pren terreny a alguna altra societat? Lamentablement, sempre hi haurà algú disposat a creure qualsevol rumor o història. I fins i tot quan amb xifres i raons contrastades tombes aquests mites, hi ha gent disposada a creure’s abans la mentida que la veritat. Com diuen l’ ignorància és atrevida.

http://xarxanet.org/comunitari/noticies/gestio-dels-rumors-vinculats-la-immigracio
http://www.bcnantirumors.cat/category/rumors/els-immigrants-ens-estan-envaint
http://www10.gencat.cat/gencat/AppJava/cat/actualitat2/2012/20221desmuntartpicsirumorsenimmigraci.jsp

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s