El racisme en ulls de nen

Per tal de poder aprofundir més en l’àmbit de la immigració i la diversitat, a continuació analitzarem dos vídeos que tracten sobre experiments que s’han fet amb nens i el racisme.

 Prèviament a l’anàlisi del primer vídeo, voldríem que li féssiu una ullada per tal que estiguéssiu ben contextualitzats.

[youtube http://youtu.be/1ONoIqabYp4]

Com s’ha pogut observar, la professora fa un experiment amb els nens que consisteix en dividir la classe entre els nens que tenen els ulls blaus i els ulls marrons. La professora els hi diu que els d’ulls blaus són millor que els d’ulls marrons i els hi justifica, a més els hi diu que els nens d’ulls marrons no poden jugar amb els d’ulls blaus i els obligarà a portar un mocador per poder distingir-los des de lluny.

 Quan tornen dels descans, els nens expliquen que ha estat tot molt estrany perquè feia 5 minuts eren amics i després d’aquesta distinció els d’ulls blaus no es volien relacionar de cap manera amb els demés. Els infants expliquen també que hi ha hagut una baralla entre dos nens dels grups oposats per un comentari racista.

Finalment, la professora fa una interessant reflexió sobre l’experiment i és que abans de separa els nens en dos grups i dir la premissa que uns eren millors que els altres, tots els infants tenien un comportament normal, amigable, de companyerisme. Després d’haver fet la distinció, els nens d’ulls blaus, han canviat completament el seu caràcter, s’han tornat cruels i tractaven als demés amb una inferioritat desmesurada. En canvi, els nens d’ulls marrons no han canviat el seu comportament, inclús trobar-se en aquesta situació ha ajudat a consolidar el companyerisme perquè creien que els hi succeïen coses terribles només per pertànyer a aquell grup.

Aquest experiment serveix per adonar-nos que el racisme és un producte de la societat. Tots podriem conviure de manera adequada tot i ser diferents. Apareix el racisme quan algú convenç a un altre que els demés són inferiors perquè sinó, tal i com es veu al vídeo, tothom podria conviure en societat sense menysprear a ningú. El discurs de l’odi i el racisme hauria de desapareixer per tal que aquests nens segueixin creixent amb aquest esperit de companyerisme i ningú fes cap distinció.

Amb el segon video, farem el mateix procés que amb el primer: Per veure el vídeo clica aquí

Aquest vídeo forma part d’una campanya que es va realitzar a Mèxic per conscienciar a la seva població sobre els problemes de racisme en la seva societat. Tot i així és perfectament aplicable a la societat occidental, a la nostra cultura. Primer de tot demanem 3 minuts del vostre temps per visionar la gravació.

L’experiment consistia en que cada nen havia de decidir quina nina era millor, més bona i guapa, la blanca o la morena. La gran majoria d’infants es decantaven per la nina de color blanc, tot i que no veien la seva semblança amb la morena.

De fet, al preguntar-los-hi perquè escollien la nina blanca amb ulls blaus molts dubtaven i intentaven autoconvences de que hi tenien certa semblança. En algun cas també s’observa un cert “discurs de la por” quan un nen diu que és millor la nina blanca, i que dels morenos de pell fosca no se’n fia, li fan por.

És així com veiem que el racisme continua essent un problema creixen a totes les societats. Parlem d’un problema de base: des de petits ja ens inculquen qui o què és bo i qui o què és dolent. En moltes ocasions es fomenta l’odi al diferent ja des de petits. Aquest és un problema encara existent a la nostra societat, un problema difícil d’eradicar si no treballem des de les arrels i l’educació de les noves generacions al respecta.

Amb tot això hem de tenir present que al dia de demà nosaltres també podem marxar a terres que no formen part dels nostres orígens, a llocs del planeta on les diferencies físiques amb els autòctons saltaran a la vista i no per aquest motiu voldrem ser discriminats i concebuts com a éssers lletjos i dolents, en llenguatge col·loquial.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s