Acabem amb la por…Desfem-nos dels rumors!

Anàlisi crítica del Manual per combatre rumors i estereotips sobre diversitat cultural a Barcelona

Ens trobem davant un manual que pretén mostrar al lector la realitat cultural que viuen una dona gran i la seva cuidadora. Com, a partir del dia a dia s’articulen una sèrie d’estigmes que la gent entén com a normals però que molts dels casos són erronis, o s’allunyen bastant de la realitat. L’ajuntament vol, amb l’explicació que la societat es mereix, desfer-se dels estereotips i rumors que hi ha sobre la immigració en aspectes com ajudes, salut pública, impostos,… i més qüestions que pensem que coneixem, però de les que realment anem errats.

El manual segueix una estructura que fa del tot entenedora l’abundant informació que presenta. Primer s’encarrega de presentar-nos l’estereotip, i seguidament, es dedica a recrear una hipotètica acció en la que les protagonistes entren en contacte amb altres personatges, i entre tots aconsegueixen desmitificar els típics rumors fent referències a coses viscudes, llegides o explicades. Quan acaba l’acció li segueix un apartat anomenat “Sabies què”, en el que s’encarrega d’aportar les dades que corroboren la informació que s’ha dit sobre el rumor. Endemés, si es vol ampliar la informació sobre qualsevol qüestió acompanya les informacions amb links molt precisos.

Tanmateix, l’apartat del “Sabies què” s’encarrega de tirar per terra creences que la gent té interioritzada, com que molts immigrants viuen apilats en habitatges, quan les dades diuen que només un 4% del total de les llars barcelonines tenen 5 persones o més. De la mateixa manera també he trobat interessant una conversa que tenen les dues protagonistes en la que reflexionen sobre el canvi dels temps i les societats. La dona gran li diu a la jove peruana que els nens d’avui en dia prefereixen quedar-se a casa amb la televisió i els videojocs, que baixar al parc i relacionar-se. La cuidadora li respon que al seu país encara hi baixen, i que deu ser perquè n’hi ha molts i el clima ho permet.

Això, penso que obre un debat sobre el canvi de rols que tenen les famílies en les societats més avançades. Abans, les famílies eren més nombroses (com passa a altres països) i hi havia més despreocupació amb els fills, podien anar durant el dia tot sols pel carrer sense por de cap mena. Avui en dia, és impensable. Estem rodejats de tants imputs i notícies negatives, que no gosem deixar els nens al parc. Preferim que es quedi a casa “enganxat” a l’ordinador pensant que serà millor. És la cultura de la por, la inseguretat provocada pels rumors i estereotips. Ara es tenen menys nens, la taxa d’adults és elevada i la possibilitat de segrestos es creu alta. Per això veiem que l’espai públic no és el mateix al de fa anys i a la societat s’ha instal·lat una cultura de la por, de la que només nosaltres ens podem desfer.

Personalment, crec que juguen bé amb el fet de reconèixer que les accions que empra l’Ajuntament de Barcelona o els diferents òrgans institucionals, en algun dels casos, no seria l’adequat o es podria millorar. Un exemple d’això el trobem en aquest rumor del sistema educatiu: un dels fills de la Rosita (la dona gran) li comenta que “la solució no és treure’n els estudiants autòctons (de les escoles) sinó que cal una bona gestió en la distribució dels nouvinguts”.

 Tenen la suficient determinació per admetre que les coses es poden millorar, però que cal temps i paciència, com comenten a un altre part del text, en la que una infermera explica a un pacient autòcton, que la mediació resulta cabdal per al bon funcionament del sistema, i d’aquesta manera aprofitar el recursos de manera més eficient. La única pega que li trobo a aquest manual, és que mostra que hi ha certs aspectes que els òrgans competents podrien millorar, però no acaba de donar solució a les problemàtiques.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s