Dones i presó

Les mares i els menors a la presó (Marta Arranz)

Segons la Llei Orgànica General Penitenciària 1/1979 de 26 de setembre, les dones que estiguin a la presó i al mateix temps siguin mares podran tenir el seu fill amb elles dins fins als tres anys. Anteriorment les internes podien estar entre tres i sis anys amb els seus fills però per raons del seu desenvolupament emocional es va canviar la llei, ja que un nen a l’edat de quatre anys ja es capaç de veure la privació de llibertat i això pot afectar-lo emocionalment i marcar la seva infància per sempre. En cas que l’interna tingui el seu fill fóra del centre, aquesta pot demanar l’ingrés del menor, en cas que no passi els tres anys d’edat.

Els drets dels nens sempre passen per davant del de les mares, mai es podrà fer servir l’infant per entrar i sortir objectes, droga, diners, etc… del centre reclusió. 

Una altre manera d’ajudar a la relació de mares i fills dins el centre penitenciari,  va ser la iniciativa presa a final de la dècada dels vuitanta en van habilitar espais buscant les millors condicions pel desenvolupament. Es van posar en marxa les primeres unitats dependents (petites llars per a internes en règim de semillibertat) unitats de mares (mòduls específics a l’interior dels Centres Penitenciaris, separats de la resta de mòduls) escoles infantils perfectament dotades, i fins i tot un mòdul familiar (pare i mare –intern i interna- comparteixen el mateix espai en règim ordinari, per tal d’educar conjuntament al fill que tenen en comú).

A més a més d’aquestes ajudes cal esmentar que

Tota aquesta informació ha estat extreta d’un treball d’investigació realitzat l’any 2013 per: Alba de la Iglesia Garcia, Isabel M Piñeiro Jiménez, Rosa Maria López i Guerrero i Yael Otero Jiménez

http://www20.gencat.cat/docs/Justicia/Home/recerca/cataleg/2012/mares_preso2.pdf

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s