Immigració i informació

La desigualtat racial és un problema dissimulat que no s’ha acabat de tractar mai, tot i els avenços i la igualtat en els drets realitzats en els últims 50 anys. Però tot i que en l’actualitat la presa de decisions de la gent de color és major i no estranya en absolut veure diversitat cultural als pobles o a les ciutats, el camí no ha acabat.

Avui dia, existeix un nou tipus de “racisme” que no té res a veure amb el fet d’ignorar una persona que sigui d’una altra raça si passa pel carrer del costat, ni tampoc té a veure amb l’existència d’unes lleis per a uns i unes lleis per a d’altres. En l’actualitat, el més innovador és el racisme informatiu, és a dir, el tractament de la informació respecte el col·lectiu d’immigrants que viuen al país i la quantitat d’ocasions en les que surten a les principals capçaleres.

Els mitjans de comunicació tenen molt a veure en aquesta nova corrent. Els immigrants tenen una menor aparició dins els informatius i les notícies generalistes respecte al tant per cent de la població que representen. En ocasions no se’ls considera per a donar la seva versió del fet i depenent del seu origen i sexe poden aparèixer encara menys als informatius, sinó es tracta de casos on la pròpia immigració sigui el tema principal de conversa.

Cal vigilar amb el tractament que es dona als diferents col·lectius d’immigrants, ja que alguns mitjans acostumen a relacionar aquests col·lectius amb la delinqüència i altres problemes que hi puguin haver (sanitat, educació…), fent-los culpables abans d’hora. En moltes ocasions no hi ha dates comprovades o existeix una gran desinformació sobre el tema, que pot dur als autòctons a desconfiar d’aquests immigrants i a acabar creant plataformes contràries a la immigració, com és el cas del partit polític Plataforma per Catalunya (PxC).

Un altre fet important és que les notícies que acostumen a aparèixer als diaris i als informatius sobre els col·lectius immigrants, solen tractar els problemes que aquests provoquen en la població autòctona. També existeix alguna mania, ja que a alguns  col·lectius se’ls jutja en base a un delicte concret: els sud-americans estan associats al tràfic de drogues i la gent de l’est d’Europa, al negoci de la prostitució.

L’ús de termes com “mà d’obra furtiva” o “immigració il·legal” ja denota una certa oposició a aquests col·lectius. Fins i tot l’ús del “nosaltres” en defensa de la població local en contraposició a l’“ells” dels immigrants ja dóna una visió tergiversada de la realitat, que deixa a aquests immigrants en un mal lloc. I ja no parlem de la “invasió” que alguns mitjans sensacionalistes utilitzen per a descriure les corrents migratòries.

També existeix una “discriminació” informativa dins els col·lectius d’immigrants arrelats a Catalunya, ja que els llatinoamericans i els asiàtics (en especial els xinesos) són els grups que més quota de pantalla s’emporten a la televisió. Per contra, qui menys destaca són les persones procedents de l’Àfrica i del Magrib. I fins i tot, hi ha una corrent de victimisme entorn a aquests immigrants, que són presentats en un paper més dèbil i llastimós.

Aquest nou tipus de “racisme” es veu en les converses quotidianes, i alguns partits polítics poden aprofitar aquestes situacions (arribades massives, grups descontrolats, falta de treball…) per inculcar un missatge populista en les multituds i així obtenir més vots, en unes pràctiques discriminatòries que formen part de les estratègies polítiques.

Per tant, la conclusió bàsica és que la immigració no es complementa amb la informació, almenys amb la informació veraç i imparcial en tots els casos. Aquest racisme mediàtic, tant subtil com eficaç, entra dins l’imaginari col·lectiu i s’acaba instaurant a les capes socials, fet que provoca una cert aversió cap al col·lectiu immigrant.

Webgrafia

http://inadi.gob.ar/promocion-y-desarrollo/publicaciones/documentos-tematicos/racismo-hacia-una-argentina-intercultural/que-es-el-racismo/

http://www.elpotosi.net/2011/0605/40.php

http://www.cinu.mx/temas/derechos-humanos/temas-de-derechos-humanos/

http://www.sodepaz.org/construyendolapaz/Construyendo%20la%20paz/Racismo%20y%20Xenofobia.html

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s